neděle 23. června 2019

Belgie & Holandsko

Jedním z mých cestovatelských snů bylo, abych se mohla někdy v životě podívat do Amsterdamu. V minulém roce jsem se rozhodla, že tento rok to konečně uskutečním, a tak jsme si tedy na Slevomatu vybrali zájezd do Amsterdamu, Keukenhofu, Zaanse Schans a Bruselu v jednom. Protože, když už, tak už, že jo. Zájezd byl na 3 dny + 2 dny byly vyhrazeny na cestu autobusem. Cena tohoto zájezdu byla 5000 + nějaké příplatky za vstupy a jídlo. 
První den jsme měli jet do Bruselu, druhý den do Keukehofu a třetí den do Amsterdamu. Nakonec se náš program změnil tak, že se první a třetí den vyměnily, kvůli slavnostem holandského krále, které měly propuknout právě v třetí den našeho zájezdu.


Kolem 16:30 jsme vyjeli z Brna a ráno v 9:00 jsme byli v Amsterdamu. Dle předpovědi, mělo být polojasno a 18°C. Když jsme vystoupili z autobusu, ani se nám nikam nechtělo, protože nás překvapila ohromná zima. A tak můj plán, chodit po Amsterdamu v krátkém tričku a bundě, selhal a já měla na sobě jak tričko, tak svetr a ještě k tomu zapnutou bundu až po krk. Po příchodu do centra města nás jako první zaujalo parkoviště pro 10 000 kol, které bylo očividně téměř plné. 



Poté jsme procházeli městem, všemi možnými uličkami, udělali jsme zastávku na náměstí Dam a také na květinovém tržišti. Prostě jsme zde celý den jen chodili, chodili a chodili. Takže vám určitě nemusím vykládat, že to bylo dost náročné. Nakonec nám začalo pršet a déšť neustával dobrou hodinu, kdy už jsme byli úplně promočení a čekali na zastřešenou loď, která samozřejmě připlula zrovna, když pršet přestalo. Plavba trvala hodinu a my celou dobu seděli v protisměru, což znamenalo, že jsme se pořád museli otáčet, abychom něco viděli a mé náladě to tedy moc nepřidalo. 







Amsterdam je moc krásné město, musím však říct, že mi přijde, že kromě grachtů a typických úzkých domů tady toho není moc k vidění a třeba v Kodani se mi líbilo o mnohem víc.

Nakonec jsme se vydali na ubytování, které bylo z Amsterdamu hodinu cesty, ve městečku Vught.

Druhý den jsme se vypravili do městečka Alkmaar, kde se zrovna konaly sýrové trhy a tak tu bylo lidí až až. Měli jsme zde asi na hodinu a půl rozchod a my osobně jsme se tedy mačkat v davech turistů nechtěli, a tak jsme se vydali to místního parku, kterému se prý říká "Srdce Alkmaaru". V tomto parku jsme narazili na krásný větrný mlýn.




Poté jsme se zase vydali o kousek dál, konkrétně do velmi známého skanzenu Zaanse Schans, kde se nachází několik větrných mlýnů. Kromě toho jsme se taky mohli podívat i na to, jak se vyrábí sýr, kde nám výklad paní Ingrid dělala dokonce celý v češtině. 






No a nakonec jsme se vydali do zahrad Keukenhof, kde se mi opravdu líbilo. Zahrady jsou dost velké, takže pokud byste se sem chtěli podívat, tak si na to vynahraďte dost času, abyste to vše stihli. Nám to zabralo okolo čtyř hodin. Samozřejmě i s děláním fotek a navštívení místní restaurace, kde jsem si dala salát s krevetami a byl prostě výborný! Kromě spousty květinových záhonů, zde také najdete  úchvatně naaranžované květiny například ve vracích aut, větrný mlýn, maličkou zoologickou zahradu a také malé bludiště, na jehož konci najdete vyhlídkovou věžičku.









Třetí den jsme přejížděli z Holandska do Belgie, a tak byla potřeba dát si vydatnější snídani, což v mém případě znamenalo čtyři tousty, které jsem si namazala džemem, arašídovým máslem a lískooříškovým krémem. Jelikož jsem milovník sladkých snídaní, tak jsem si opravdu pochutnala. Cesta nám trvala okolo hodiny a půl. 
Brusel je opravdu obrovský. Autobus nám zastavil poblíž katedrály Sv. Michaela a Sv. Guduly, kde byla naše první zastávka a podívali jsme se taky do jejího krásného interiéru s nádhernými vitrážemi. Poté jsme pokračovali na náměstí Grande-Place a uličkami až k sošce Čůrajícího chlapečka, který je symbolem Bruselu. 





Nakonec jsme se ocitli v parku Mont des Arts, kterému vévodí socha Alberta I. Zde jsme dostali dvě hodiny rozchod, předtím než se vydáme k Atomiu. Protože jsme byli strašně unavení, tak jsme si s přítelem sedli na lavičku v tomto parku a slunili se, dokud se nepřihnal velký déšť, před kterým jsme se rychle utekli schovat. 



Nakonec jsme se tedy dočkali a kolem královského paláce se vydali na metro, odkud jsme jeli půl hodiny k Atomiu, které jsem chtěla vidět z celého Bruselu nejvíce. Uvnitř Atomia jsme nebyli, protože tam najdete pouze informace z EXPO 58 a to pro nás nebylo dost atraktivní, abychom platili vstup 15€, i když výhled z něho může být opravdu úchvatný. Tak jsme se jen potáceli kolem a udělali pár fotek. Chtěla jsem jít do nedalekého Mini-Europe, kde najdete zmenšené modely různých evropských staveb, ale jelikož byly dost přeháňky, tak jsme se na to vykašlali. Po dvou hodinách strávených u Atomia jsme šli konečně do autobusu a za další hodinu jsme vyjížděli směr Česká Republika. 


Byli jste na některém ze zmíněných míst? A jak se vám tam líbilo? 😊

6 komentářů:

  1. V Amsterdamu jsem pár dní strávila, byla jsem jako au pair v Holandsku :) Keukenhof je každý rok jiný, ten vrak auta s květinami tam v té době nebyl :) Každopádně na Holandsko jako takové vzpomínám jen v dobrém, nejen místa, ale zejména lidi jsou tam úžasní :) Do Belgie jsem ještě nezamířila, momentálně ji nemám ani na wish listu, ale třeba jednou možná...
    P.S. Moc pěkné fotky! :)

    Lucka Stefani

    OdpovědětVymazat
  2. V Belgii, ani v Holandsku jsem nikdy nebyla, ale je to jeden z mých největších snů! Výlet do Amsterdamu už maličko, pomalu plánuji, tak snad to brzy vyjde. <3
    Krásné fotky!

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera!!! My teraz vela cestujeme po Slovensku, no raz snád zavitam aj do týchto krásnych krajin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Slovensko je moc krásné, já teď byla v Bojnicích a někdy v budoucnu se chci znovu podívat do Tater :)

      Vymazat

Všem moc děkuji za komentář :)