neděle 4. března 2018

Kam bych se chtěla podívat I. - 1. část

Ahoj všem!
Rozhodla jsem se, že bych mohla začít psát malou sérii článků na téma, kam bych se chtěla podívat, jak už jste si asi všimli v názvu článku.
Dneska začnu s tím, kam bych chtěla vyrazit tento rok - do Chorvatska. Ano, pro někoho to může být zvláštní, protože se najdou i lidé, kteří Chorvatskem opovrhují. Už jsem se setkala s mnoha názory, že by tam nejeli například proto, že do této země jezdí jen samí Češi. Tady bych mohla ale mnohé vyvést z omylu, dočetla jsem se, že Chorvatsko navštěvují i turisté z USA, Velké Británie, Brazílie, Mexika a třeba například i Turecka.
Já osobně byla v Chorvatsku již šestkrát a pokaždé se mi tam líbilo. Moje rada zní: čím menší město, tím lépe. Jednou jsem byla na jeden jediný den na Makarské a moc se mi tam tedy nelíbilo - žije zde kolem 12 000 obyvatel. V porovnání s ostatními městy, městečky a vesnicemi, kde jsem přebývala to je opravdu hodně. Pro porovnání: Baška Voda - 3 000 obyvatel, Brela - 1 500 obyvatel, Podgora - 1 500 obyvatel, Živogošče(Porat + Blato) - 500 obyvatel, Promajna - 200 obyvatel.
Ještě nevím, kde bych chtěla přebývat tento rok, ale budu se řídit hlavně podle cen ubytování. Co ale vím jistě, je to, kam se chci v této zemi podívat.




Plitvická jezera
Jako první na seznamu tady mám Plitvická jezera. Je zde 16 jezer propojených vodopády a kaskádami, ale myslím, že tyto jezera zná většina z nás a tak je nemusím dlouze představovat. Na jezera bych se chtěla stavit po cestě k moři. Otevírací doba v létě je od 7-20 hod. Vstupné v tomto roce by mělo stát necelých 900 kč pro dospělou osobu. Myslím si, že navštívit Plitvice je krásné i na podzim, kdy je příroda kolem hezky zbarvená.



Národní park Krka
V tomto národním parku najdeme kaskády a vodopády, které jsou umístěny na řece Krka. Tok řeky Krky je dlouhý 73 km. NP Krka se nachází blíže pobřeží, něž Plitvice, kousek nad Šibenikem. Nejznámější jsou Skradinské vodopády, pod kterými se lze i vykoupat a Visovacké jezero, na kterém leží ostrůvek s klášterem. V červenci a srpnu je park otevřen od 8:00 do 20:00. Cena vstupného pro rok 2018 by se měla pohybovat okolo 700 kč.


Dubrovník
Posledním bodem tohoto článku je město Dubrovník. Mnoho lidí si vybaví pod tímto názvem nejspíše Game of Thrones, který se zde natáčel. I já před pár lety našla na mapě Dubrovník díky tomuto seriálu. Musím říct, že z fotek se mi město hrozně zalíbilo. Centrum města je historické a obepínají ho hradby. Vstup na hradby stojí přibližně 500 kč. Já osobně taky plánuji výlet lanovkou nad Dubrovník, cena lanovky je zase okolo 500 kč. Dovolená se tedy díky těmto pochůzkám prodraží, ale mě bohužel nebaví celé dny jen ležet na pláži. 😀





Doufám, že v létě pořídím nějaké krásné fotky a taky, že vám napíšu mé osobní zkušenosti z této dovolené.
Můj tip: Pokud se chcete podívat na fotky z těchto destinací, doporučuji zadat tyto místa na Instagramu do vyhledávání, já se tam vždy pokochám. 😊

A co vy? Byli jste v Chorvatsku na některém z těchto míst? Můžete je doporučit? Budu ráda i za další tipy na výlety. 😊

14 komentářů:

  1. Plitvice jsou nádherné... Stojí za to, zejména jak říkáš na podzim kdy tam není tolik turistů. NP Krka jsem neznala, takže díky za tip.
    Ještě poznámka - nepiš BOHUŽEL mě nebaví trávit dovolenou na pláži... to je spíš bohudík. Vorvaňů vyvalených na písku je dost., lepší je trávit dovolenou nějak originálně a aktivně a poznávat z cizích zemí i něco jiného než pláž, zmrzku z kiosku a kebab ze stánku na pláži. :-)
    A kdybys hledala další země na výlety, tak rozhodně Bulharsko, menší města při pobřeží... (např.: http://pamatkymebavi.blogspot.cz/2016/08/sozopol-bulharsko.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, v Bulharsku jsem už byla, některá města jsou opravdu krásná, ale v Chorvatsku se mi asi líbilo víc. Každopádně tvůj článek si půjdu hned přečíst. :)
      Jsem ráda, že tu najdu i další lidi, kteří jsou rádi spíše za nějaké dobrodružství. Nebudu kecat, i já si ráda lehnu na pláž a odpočinu, ale určitě tam nemusím ležet týden v kuse. :D

      Vymazat
  2. Byla jsem v Dubrovníku dvakrát nádherné město, naposledy jsem tam byla minulý rok. Plitvický jezera jsem také navštívila, ale cca před 10 lety..:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já byla v Chorvatsku jen jednou a to konkrétně v Biogradu na Moru :) Bylo tam strašně hezky, ještě teď se mi o těch jejich zmrzlinách stýská. Věřím, že to nebyla moje poslední chorvatská návštěva :)

    ELIS MINAROVÁ

    OdpovědětVymazat
  4. Byla jsem v chorvatsku několikrát a letos jedu znova. Je to jedna z nejhezčích zemí. Přítel je Brit, a tak o dovolených v Chorvatsku moc neslyšel, ale nakonec byl nadšený a tak jedeme znovu. Dubrovník je nádherný, byla jsem tam před sedmi lety, když to ještě nebylo zmagořené po game of thrones a byl to ohromný zážitek. Ale když jsem se do Dubrovníku vrátila před rokem a půl, už se mi tam tolik nelíbilo. Až moc lidí, všechno předražené, prostě typický lapák na turisty :(

    CZECHHONEY: V.’s World  

    OdpovědětVymazat
  5. I pro mě je Chorvatsko milovaná země a to jsem tam byla asi 10x:D

    OdpovědětVymazat
  6. Mě úplně mrzí, že já každé léto zas a znova strávím na brigádě :D. Krásné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, každou brigádu šetřím na školu, ale teď se mi konečně podařilo po třech letech našetřit i něco navíc. :)

      Vymazat
  7. Ahoj Kendy, jen bych tě chtěla upozornit, bacha na fotky stažené z Googlu, vztahují se na ně autorská práva. Jestli potřebuješ fotky zdarma, doporučuju fotobanky k tomu určené, např. Pixabay.

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím se slečnou, když používáš stáhnuté obrázky, hoď aspoň k popisu fotky zdroj. Takhle to vlastně "vydáváš za svoje" a nemělo by se to...
    Každopádně teď k tomu, co jsem původně chtěla napsat. Na všech místech jsem byla několikrát a rozhodně je to na krásný celodenní výlet. Akorát chodit v obrovském vedru je občas celkem porod, tak ze zkušenosti doporučuju počkat si na nějaký den, kdy se neupečeš. :D Jinak já mám letos taky v plánu Chorvatsko a ještě v červnu se pojedu podívat na týden do Švýcarska, kde jsem nikdy na dovolené nebyla. :) A možná i Amsterdam, ale to zatím není jisté.
    jsem Katrin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obrázky jsem už vyměnila a přidala jsem tam ty z fotobanky. :)
      Do Amsterodamu bych chtěla nejspíš příští rok, pokud se mi to podaří. :)

      Vymazat
  9. No ty jo :D Zrovna jsem se tu před 2 dny nadchla pro Plitvická jezera a začala realizovat plán, jak k nim s přítelem v létě pojedeme a teď to vidím tady :D :) Díky za tipy na další místa v Chorvatsku :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
  10. Chorvatsko je klasika. My tam jezdíme už 10 let, protože víme, co od něj máme čekat. Nerada zkouším nové věci. Manžel by jel rád někam jinam, ale ví, že já jsem co se dovolené týče dost konzervativní :-D . Už je pro mě velká změna, že máme na zahradě plastový bazén , tak dovolenou v Chorvatsku mi měnit nebude :-D .

    OdpovědětVymazat

Všem moc děkuji za komentář :)